Hitta rätt ljudkort

Musikproduktion och kurser i musik online, privat och i lokal

Hitta rätt ljudkort

Det är ingen lätt uppgift att hitta ett ljudkort som passar just dig. Det finns mängder med olika ljudkort – interna och externa, och med olika finesser och inställningar. Här har jag listat några punkter som jag tycker är viktiga att tänka på.

  1. Du ska välja ett ljudkort som är kompatibelt med din dator och Cubase så klart, men du ska också tänka på om du ska koppla externa instrument in i ditt ljudkort. Ska du göra det är det bra att välja ett externt ljudkort så du lätt kommer åt.
  2. Hur många instrument ska kopplas? Detta avgör hur många inputs som behöver finnas i ljudkortet.
  3. Ska ljuden gå via t ex ett externt mixerbord? Detta avgör hur många outputs som ska finnas i kortet.
  4. Har du gamla synthar med enbart MIDI-portar? Då kan det vara bra att välja ett ljudkort där du kan koppla synthen direkt in i ljudkortet (tänk på att hårdvarusynthar även kräver input stereo (2) eller mono (1).

Jag rekommenderar att du kollar efter olika tester eller kommentarer från andra användare, men också att du ber att få testa och titta på det i en fysisk butik.

Hitta rätt ljudkort i Cubase

När du väl har köpt ett ljudkort behöver du tala om för din dator vilket ljudkort det ska använda till in- och utljud. Detta väljer du innan du ens startat Cubase, och oftast brukar datorn fatta av sig själv när du kopplar in ditt ljudkort. Spela upp en låt eller ett ljud  i en mediaspelare på datorn för att testa.

Sen när du är inne i Cubase så brukar även Cubase fatta direkt vilket ljudkort du vill använda, men detta kan du inte lita på. Gå in i Studio uppe i den översta huvudmenyn, klicka sen på Studio Setup och VST Audio System. I rutan längst upp till höger ska det stå det ljudkort du vill använda. 

Audio Setup i Cubase

Audio Setup i Cubase

Du kan även behöva gå in i Studio överst i menyn och sen Audio Connections. I Outputs ska det stå det ljudkort du vill använda, och även i Inputs.

Audio Connections i Cubase

Audio Connections i Cubase